Hotel Černý Orel****
Kroměříž
ČERNÝ OREL stojí v historickém centru Kroměříže, jen 200m od Arcibiskupského zámku a podzámecké zahrady, které jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Díky vynikající mnohokrát oceněné české i mezinárodní gastronomii, vlastnímu pivovaru a komfortnímu ubytování, je komplex oblíbeným místem nejen turistů a místních obyvatel, ale i českých či mezinárodních herců, modelek a hudebníků, jejichž podpisy jsou i na kovové grafice u baru.
- vynikající hotel, osobně vyzkoušeno, chutná strava, skvělé pivo!
Penzion i Hotel se nacházejí v jednom komplexu, s mírně odlišnými styly a vybavením. Hotel nabízí navíc velmi prostorné pokoje, posezení v pokoji, vanu, bidet a výtah. Penzion zase vyšší míru útulnosti, design, teakové dřevo v koupelnách a benátský štuk. Pokoje v penzionu jsou 2 patra bez výtahu, disponují však standardem 3*superior, hotelová část pak 4*.
Cestopis New York Times, 125 weekends in Europe, doporučil se u nás zastavit a Ochutnat Kroměříž.
Kulturní památka z 15. století zrekonstruovaná Acad. arch. Janem Konečným CSc. v roce 2009. Spletité kouzlo stylově zaměřených místností, vynikající gastronomie a poctivé u nás vařené pořádné pivo. Komplex byl otevřen v prosinci roku 2009. Sládek Ing. Pavel Hanuštiak Vám vaří poctivá piva, nejen klasickou českou technologií. Těšit se můžete také na pšeničná piva, pivu typu Ale, Stout, Lambic či Bock. V kuchyni vám šéfkuchař Ondra Tůma s šikovným kolektivem uvaří nejen krajová a národní jídla, ale nabídne i sezónní či mezinárodní dobroty.
HISTORIE měšťanského domu u ČERNÉHO ORLA
Dům U Černého orla, od roku 1958 chráněný jako kulturní památka, náleží k nejzachovalejším měšťanským domům v centru Kroměříže. Stavební proměny, jimiž objekt za více než půl tisíciletí své existence prošel, dobře ilustrují dobově se měnící požadavky na kvalitu měšťanského obydlí. Pro období konce 13. - 14. století lze na parcele dnešního domu patrně počítat s převážně dřevěnou zástavbou.
Koncem 15. století zde již stál zděný dům, z něhož se dodnes dochoval valeně zaklenutý sklep při náměstí a kamenná zdiva s odlehčovacími pasy v přízemí. V prvních desetiletích 16. století byl objekt výrazně přestavěn - průčelí do náměstí tehdy dostalo podloubí, z něhož zůstaly střední pilíř s částí cihlového záklenku se zbytkem původních omítek, viditelné ještě dnes pod mladším výkladcem. Starší dům byl počátkem 16. století rozšířen do dvora a patrně i zvýšen do jednopatrové podoby. Při této přestavbě se používalo pro Kroměříž typických vysokých cihel - tzv. „buchet", jak je patrno např. na klenbě schodiště do sklepa. Ve druhé polovině 16. století proběhla rozsáhlá renesanční přestavba domu. Z této doby se dodnes dochovala hřebínková klenba v bývalém podloubí a některé další klenby přízemí, stejně jako střední díl dvorního křídla s pozůstatkem otevřené arkádové chodby.
Ve druhé polovině 17. století, kdy dům vlastnili úředníci biskupského dvora, probíhaly další úpravy, prezentované dnes některými klenbami v přízemí. Další, pozdně barokní přestavby datuje letopočet 1764 na kamenném portálu do sklepa. Již od roku 1734 se v domě nachazela lekarna, později zvana U Černeho orla.
Počátkem 19. století dům přístavbou dvorního křídla nabyl současné velikosti. Následně, v 90. letech 19. století, dostal novou fasádu do náměstí a výkladec, dnes nahrazený kvalitní kopií. Současnou podobu domu čp. 24 určila rekonstrukce, provedená podle návrhu Ing. arch. Jan Konečného, Csc., v letech 2008 - 2009.
Restaurace a minipivovar
Restaurace je rozdělena na dvě části – na nekuřáckou Židovnu a kuřáckou Lékárnu. V Židovně je výčep a můžete si zde prohlédnout měděnou varnu a dřevěný model sladovny. Lékárna je umístěna v zadní části u kuchyně a svůj název nese podle mobiliáře z původní lékárny.
Pan sládek tu vaří piva spodního i svrchního kvašení včetně originálních sezónních speciálů. Na čepu najdete vždy až 6 aktuálních piv.
Filozofie pivovaru je jednoduchá. Vyrábět poctivě piva klasickou českou technologií, ukazovat rozmanitost pivní kultury vařenými speciály, a nepouštět se do jednoduchých a nepoctivých piv s cílem rychlého výdělku. Používáme velmi kvalitní varnu,otevřené velké kvasné kádě pro hlavní kvašení, a ležácký celochlazený sklep na dokvášení či ležení. Naše pivo se vyrábí minimálně 32 dní. Jeden den se pivo vaří, šest dní na spilce probíhá hlavní kvašení pomocí kvasinek spodního kvašení, a minimálně 25 dní nám pivo dozrává ve sklepě, jako správný ležák.
Mnohokrát v soutěžích oceněný komplex, který je v provozu od prosince roku 2009. Spletité kouzlo stylově zaměřených místností, romantická zahrádka, multifunkční salonek Něžný Barbar. Náš rekonstruovaný, památkově chráněný dům na Velké náměstí, získal ocenění v soutěži Stavba roku 2009. The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar ČERNÝ OREL jako jedno z míst v Evropě, která nutno navštívit a prožít zde krásný a bohatý víkend. Dostali jsme se mezi pouze 500 restaurací, 400 hotelů a 125 víkendů v celé Evropě! 644 stránkový cestopis THE NEW YORK TIMES: 36 HOURS | 125 WEEKENDS IN EUROPE bude možné zakoupit u nás v pivovaru.
Hotel se pravidelně dostává do do Maurerova výběru, máme certifikát Czech Specials, získali jsme mnoho diplomů za naše piva, ze kterých si nejvíce ceníme Stříbrné pivní pečeti z Pivexu v Táboře, či stříbrného ocenění na Jarní ceně sládků ve Zvíkově. Také například posluchači KissRadia Zlín nás ocenili jako nejlepší pivo v kraji.
Exkurze po pivovaru jsou dokonce serverem Kudy z nudy vyhlášeny jako 7. Nejlepší zážitek Východní Moravy. MF DNES nás vyhlásila jako 9. Nejlepší minipivovar v České republice.
OCHUTNAT MŮŽETE TAKÉ NOVINKU - ČOKOLÁDOVNU:
Nemáme potřebu vyrábět nekvalitu, ani prodat velké množství. Chceme Vás naučit, jak mohou poctivé pralinky chutnat. Díky naší profesionální kvalitní tempírce a celému zázemí čokoládovny Vám vyrobíme právě to, co příjemně ozdobí vaši odpolední siestu, či při nepříjemném dni dokáže pohladit a potěšit vaše chuťové pohárky. Vyrábíme v malých, téměř pidi sériích, proto sledujte web a ochutnejte nás!
Pralinky vyrábíme ručně, z belgické čokolády Callebaut. Do náplně vybíráme pouze čerstvé ingredience, bez chemických přísad a emulgátorů.
Nezapomeňte si zvolit i způsob balení, zda pralinky, čokoládu zabalíme do sáčku, či krabičky s mašlí, nebo jinak dle vašich přání. Umíme také vyrábět specifické tvary a loga, vhodné např. pro propagační či děkovné účely vážených společností.
Kontakt:
HOTEL ČERNÝ OREL**** - Brewery Hotel
Velké náměstí 9/24
Kroměříž
recepce@cerny-orel.eu
UBYTOVÁNÍ: 573 332 769
www.cerny-orel.eu
Jarní balíček s pivní ochutávkou v Hotelu Černý Orel**** obsahuje:
2x Ubytování pro dvě osoby v krásném dvoulůžkovém pokoji Hotelu Černý Orel**** s vlastním soc. zařízením, sprchou a TV
2x bohatá snídaně
1x večeře pro 2 v hotelové restauraci - krajové speciality
1x exkurze pro 2 po pivovaru včetně ochutnávky minimálně 5 druhů piva
1x zdarma v balíčku 20x pivo v restauraci
Dítě do 2 let zdarma bez nároku na lůžko a stravu
wifi zdarma
Rezervace možné na dobu od 4.1.-1.4.2016
Kontakt:
HOTEL ČERNÝ OREL**** - Brewery Hotel
Velké náměstí 9/24
Kroměříž
recepce@cerny-orel.eu
UBYTOVÁNÍ: 573 332 769
www.cerny-orel.eu
Možné příplatky - v hotelu:
- Dětská postýlka 280 Kč/noc
- Přistýlka 585 Kč/os./noc (bez stravy)
- Domácí mazlíček po dohodě s recepcí za 100 Kč/noc
- Parkování o víkendech zdarma, ve všední dny za 150 Kč/den
- Na místě lze za příplatek objednat: masáže, saunu, whirlpool, vstupy do muzeí, degustace, motokáry, projížďky na koních, kosmetiku, tenis a další služby
"POSKYTOVATEL"
(Dodavatel slevy - provozovatel hotelu):
Černý Orel pivovar, s.r.o.,
IČO: 01451243